Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vodorovné dopravní značení

a5247af2-bf94-4d5d-ad1f-002a371fb47f
Informujeme Informujeme
30.08.2024

Obnovy a stavby vodorovného dopravního značení

Vodorovné dopravní značení je další součástí silniční infrastruktury, která má zásadní význam pro bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Pravidelné obnovy a provádění staveb tohoto značení, ale i odstraňování VDZ vedou k zajištění bezpečnosti na silnicích.

Vodorovné značení jako bezpečnostní prvek při snížené viditelnosti

Při nepříznivých povětrnostních podmínkách, jako je déšť, mlha nebo sníh, je viditelnost na silnicích značně snížena. V takových situacích hraje vodorovné dopravní značení zásadní roli. Jasně vyznačené čáry, přechody pro chodce a směrové šipky pomáhají řidičům udržet vozidlo v jízdním pruhu a zamezit nebezpečným situacím, jako je nechtěné opuštění jízdního pruhu či přehlédnutí přechodu pro chodce. Pravidelná obnova tohoto značení zajišťuje, že bude dobře viditelné i za těchto podmínek, což je klíčové pro prevenci dopravních nehod.

Obnova přechodů pro chodce u škol a veřejných prostor

Bezpečnost chodců je pro nás prioritou, zvláště pak v okolí škol a dalších veřejných prostor, kde se pohybuje velké množství lidí. Provádíme pravidelnou obnovu přechodů pro chodce, aby byly stále jasně viditelné a bezpečné. To zahrnuje nejen samotné vodorovné značení, ale také instalaci doprovodných prvků, jako jsou zvýrazňující pruhy či světelné prvky, které zvyšují viditelnost přechodů za zhoršených světelných podmínek. Zvláštní pozornost věnujeme právě přechodům v blízkosti škol, kde jsou ohroženi ti nejzranitelnější – děti.

Značení křižovatek

Křižovatky patří mezi nejrizikovější místa na silnicích, kde dochází k největšímu počtu dopravních nehod. Přehledné a správně vyznačené křižovatky jsou klíčové pro zajištění plynulého a bezpečného provozu. Proto se zaměřujeme na pravidelnou obnovu značení křižovatek, aby byly všechny směry a jízdní pruhy jasně a jednoznačně vyznačeny. Značení křižovatek je obnovováno s ohledem na nejnovější normy a předpisy.

Stroje a zařízení na obnovu VDZ

Klíčovým je pro společnost Silnice LK především kvalifikovaným tým odborníků, který má rozsáhlé znalosti a zkušenosti v této oblasti.

Tým disponuje značkovými stroji Hofmann, specializovanými na vodorovné dopravní značení. Tento typ stroje je navržen pro vysoce přesné nanášení plastu a barvy na asfaltové nebo betonové povrchy. Disponuje vysokou kapacitou nádrží na barvu nebo plast s možností rychlého doplňování materiálu. To umožňuje dlouhé pracovní intervaly bez nutnosti častých zastávek. Přeprava všech materiálů probíhá v režimu ADR.

Zřízení a obnova VDZ je realizována liniově nebo plošně. Barvou, strukturálně nebo stěrkováním za studena. Na všechno používáme pouze materiály splňující veškeré podmínky pro retroflexi VDZ.

Každoroční investice 10 milionů korun

Liberecký kraj dlouhodobě klade důraz na bezpečnost silničního provozu, což se odráží i v každoročním financování obnovy vodorovného dopravního značení. Každý rok je v rozpočtu kraje vyčleněno 10 milionů korun, které jsou určeny na obnovu tohoto bezpečnostního prvku na silnicích. Tyto prostředky nám umožňují udržovat značení a tím přispívat k bezpečnosti na silnicích. Finanční investice se zaměřují na nejdůležitější úseky, jako jsou křižovatky, přechody pro chodce a hlavní dopravní tepny, kde je obnova značení klíčová pro bezpečný provoz.


Silnice LK díky pravidelné obnově vodorovného dopravního značení přispívá k vyšší bezpečnosti na silnicích a minimalizaci rizika dopravních nehod. Naše společnost tak hraje důležitou roli v zajištění bezpečnosti účastníků silničního provozu.

Login