Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Stavebně technické středisko Silnice LK, a.s.

API 4225
Údržba Údržba
16.08.2024

Stavebně technické středisko Silnice LK, a.s.

  Stavebně technické středisko (STS) pod hlavičkou společnosti Silnice LK, a.s. je relativně novým, ale nezbytným článkem údržby a oprav dopravní infrastruktury v Libereckém kraji. Založení STS bylo v roce 2021 iniciováno předsedou představenstva Silnice LK. Hlavním účelem založení STS bylo vytvořit specializovaný tým pro zlepšení stavu umělých staveb v silniční síti v regionu, která zahrnuje i více než tisíc propustků a mostů.

Hlavní činnosti STS

 Díky zkušenostem stavebních mistrů se STS podařilo úspěšně realizovat mnoho projektů, které významně přispěly ke zlepšení stavu dopravní infrastruktury v kraji.

 STS je složené z 15 kmenových zaměstnanců, kteří v letních měsících intenzivně pracují na stavebních údržbách a opravách. Jejich práce má zásadní dopad na prodloužení životnosti mnoha dopravních objektů v celém kraji, zatímco v zimě se zaměřují na opravy a údržbu budov společnosti Silnice LK.

 Za uplynulé tři roky došlo díky jejich práci ke značnému zlepšení stavu objektů silniční sítě a ke zlepšení hodnocení opravovaných mostů. Každý most v Libereckém kraji prochází pravidelnou prohlídkou a hodnocením na stupnici od 1 do 7, kde 1 znamená nejlepší stav a 7 nejhorší. Díky odborným zásahům pracovníků STS se mosty, které měly dříve hodnocení 5 nebo 6, nyní dostávají na úroveň 3 nebo 4, což výrazně prodlužuje jejich životnost a snižuje riziko dlouhodobého dopravního omezení.

Významné projekty a Inhouse zakázky

 Kromě údržby mostů a propustků v havarijním stavu se STS také pravidelně podílí na inhouse zakázkách pro Liberecký kraj. Tyto zakázky jsou výjimečné svou náročností a odborností, a často se jedná o projekty, které se kraji nedaří úspěšně vysoutěžit. Například aktuálně prováděná oprava v Rohlinách, kde se STS bude muset vypořádat s velkým  sesuvem tělesa vozovky.

 Mezi další významné realizace patří například práce na propustcích v Lučanech nad Nisou, Novém Boru a Rynolticích v roce 2021, objekty ve Stružinci a Jitravě v roce 2022, v  Břevništi a Kotli v roce 2023.

Plánujeme

 V současnosti STS stavebně opravuje a udržuje 35 mostů a také průběžně řeší propustky v havarijním stavu.

 Dalšími plánovanými projekty je například rekonstrukce propustku Slunečná a stezka na  Stožeckém sedle.

 Díky své specializaci a odbornosti se stává důležitým partnerem pro zajištění bezpečné a funkční dopravní sítě v Libereckém kraji. S ohledem na rostoucí nároky na údržbu a opravy dopravních těles bude role STS v budoucnu stále důležitější.

 Stavebně technické středisko Silnice LK, a.s. tak dokazuje, že průběžná údržba a opravy výrazně přispívají ke zlepšení stavu dopravní infrastruktury.

 

Login